Find den rigtige type t-shirt

At finde den rette t-shirt kan meget hurtigt blive en mere kompliceret affære end det behøver at være. En af årsagerne til, at det kan være svært, er, at t-shirten har udviklet sig til at være et klassisk medie – altså noget, som man kommunikerer igennem.

Hvis du er fra en bestemt generation, kender du det garanteret fra da du var yngre – hvis da ikke det stadigvæk er noget, du kan nikke genkendende til. T-shirts kom med alle former for billeder, tekst og forskelligartede udtryk, for og bag. Det kunne være artistiske billeder eller collager, politiske slagord (“Bevar Christiania”, anyone?), personer i profil eller tekstsamlinger.

I dag er t-shirten ved at vende tilbage til det mere stilrene, neutrale udtryk. Mange t-shirts kommer blot i én farve. Men det betyder ikke nødvendigvis, at det er blevet lettere at handle t-shirts. Derimod betyder det blot flere muligheder – og dermed også flere valg – der skal træffes, når man handler t-shirts.

Læs med her, og bliv klogere på hvordan du finder den rette t-shirt.

Hav styr på t-shirtens materiale

De fleste t-shirts er på dette punkt som de fleste stykker påklædning i tøjbranchen: de er primært lavet af bomuld. Bomuld er intet mindre end et fantastisk materiale at lave t-shirts af, og fungerer fremragende til de flestes behov.

For det første, så er bomuld et rent naturprodukt, og fremkalder meget sjældent allergiske reaktioner. Derudover er bomuld billigt, og har bomuld gode temperaturregulerende egenskaber. Desuden er bomuld også god til at absorbere sved. Det gør, at t-shirten ikke blot er dejlig i sommervarmen fordi den er kortærmet og let, men også fordi bomulden hjælper dig med at lufte af. Derfor mener vi også, at bomuld er det sikre valg, når det kommer til t-shirts.

Det er dog ikke alle t-shirts, der er lavet 100% af bomuld. Selvom bomuld rammer en rigtig god cost-benefit-placering, så er der også nogle ulemper ved at købe sine t-shirts i bomuld. For det første krøller stoffet nemt. For det andet har bomulds-t-shirts det med at krybe i vask, og farver kan også nemt falme. Det har fået tøjproducenterne til at lede efter andre materialer at producere t-shirts i.

Faktisk findes der forskellige typer af bomuld. Og hvis du leder efter ægte kvalitet i en t-shirt, der samtidig bevarer alle de gode kvaliteter, der er ved ordinær bomuld, så skal du lede efter t-shirts lavet af pima bomuld. Pima bomuld er en bomuldsart, der hører til blandt de fineste i verden. Den er blød, holder op til 50% længere tid end normalt bomuld, har en fantastisk modstandsevne mod pilling – og så krymper den ikke i vask. 

Polyester er et andet materiale, som mange t-shirts er lavet af. Polyester har ikke de samme åndbare egenskaber som bomuld. Til gengæld får du med en polyester-t-shirt et stykke tøj, der ikke krymper, strækker eller mister farve i vask. En t-shirt i polyester giver dig altså et af de mest holdbare produkter.

Selvfølgelig er der også flere producenter, der forsøger at ramme det bedste mellem to verdener. Derfor vil du også ofte finde t-shirts, der ikke er lavet 100% af hverken polyester eller bomuld, men derimod en blanding af disse to. Det er klart, at denne løsning er et kompromis. Du får med sådan en blanding en t-shirt, der både er åndbar og holdbar på samme tid. Dog vil t-shirten ikke være lige så åndbar som en, der er lavet 100% af bomuld. Og på samme måde vil den heller ikke være lige så holdbar som en, der er lavet 100% af polyester.

Der findes et væld af øvrige typer af materiale, som t-shirts er lavet af. Spørg evt. ind til de forskellige materialer når du er ude for at handle tøj – mange ekspedienter har fint styr på materialernes egenskaber.

Hvordan skal t-shirten sidde på kroppen? En lille guide til fit

Når du skal finde en t-shirt, så er det selvfølgelig vigtigt hvordan den sidder på din krop. En af faktorerne her er selvfølgelig størrelsen. T-shirten skal passe dig, men tallet i nakken på tøjet er langtfra det eneste, du skal have med i overvejelserne når du handler.

En t-shirt kan være slim, basic eller oversize. Disse begreber fortæller noget om hvor tæt t-shirten sidder på kroppen. 

Slim fit er det oplagte valg, hvis man gerne vil fremhæve sine kropsformer, eller hvis man blot let bygget. Slim fit lægger sig helt ind til kroppen, både om livet, brystkassen og på ærmerne, og den fremhæver formerne. En slim fit ser professionel ud, den gør dig smart og præsentérbar, giver et moderne finish – ja, i mange tilfælde kan dette være den ideelle løsning.

En basic t-shirt kan derimod meget vel være det bedste valg for dig, der bare gerne vil have det komfortabelt. En basic t-shirt sidder ikke helt tæt til kroppen, og giver dermed kroppen mere plads til at ånde. Den kan være god, hvis du har det bedst med at føle dig mere “beskyttet”, når du er ude. En basic t-shirt afslører nemlig færre former end en slim fit t-shirt gør. En basic t-shirt er mere casual end en slim fit t-shirt.

En oversize t-shirt (også kaldet baggy) giver dig det mest ultimative i komfort. Her har du fuldkommen bevægelsesfrihed, og tøjet følger mere luften omkring dig end din krop, hvilket giver en dejlig luftcirkulation indvendigt. En af udfordringerne ved oversize t-shirts er, at de hurtigt får en til at fremstå “klumpet” – de gør normalt ikke ens krop nogen yderligere tjenester. Det er også i øjeblikket mere socialt accepteret blandt kvinder end mænd at gå i oversize. 

De ekstra små detaljer ved t-shirten

Inden vi når til vejs ende i denne mini-guide, så skal vi lige nå at runde de sidste detaljer ved t-shirten.

For det første er der halsudskæringen. Den kommer typisk i to varianter: round og v-neck. En round halsudskæring er altid et sikkert, klassisk og tidsløst valg, og den går til alle øvrige påklædninger. En v-neck giver et vertikalt præg, og kan være med til at få dig til at fremstå højere. Den blotter også mere hud nedad mod brystkassen, og kan være med til at fange det modsatte køns opmærksomhed. Dog er v-necks mere socialt accepterede i sommerhalvåret, og går altså ikke lige godt i alle sæsoner.

Armslængden er en anden faktor, som også kan være afgørende, når du vælger t-shirt. Den normale armslængde på en t-shirt er en, hvor ærmet går til midt mellem armhulen og albuen. Og kommer de også i kortere eller længere varianter. Hvad du foretrækker, er et spørgsmål om personlig smag og komfort. Det er klart, at en kortere armslængde vil være mere komfortabel i varmt vejr, mens en længere kan være med til at fremhæve dine arme.

Når vi nu taler om at fremhæve armene, så kommer mange t-shirts også i en muscle-variant. En muscle-t-shirt har ærmer i mindre radius, så armenes omkreds fremhæves mere.

Er du højere end gennemsnittet, så kan det betale sig for dig at finde en t-shirt med ekstra længde. Gør du ikke dette, så vil du risikere, at en t-shirt, der ellers er i den rigtige størrelse, vil stumpe dig på maven, når du rækker armene i vejret. Omvendt kan det selvfølgelig også være, at du leder efter en t-shirt, der viser lidt mave – og sådanne varianter findes også. Det er mere socialt acceptabelt for kvinder at gå i t-shirts, der blotter mavehud, end for mænd – men igen, dette er tiden, hvor normer brydes og nye lande betrædes, ikke?

Til sidst skal du overveje hvor tung en t-shirt, du gerne vil have. Det er klart, at en t-shirt ikke er tung for ingenting. En af formålene med at bruge en t-shirt er jo netop, at du gerne skal kunne holde en god kropstemperatur udenfor, når det er varmt. Ikke desto mindre vil en tung t-shirt indikere et tykkere stof – og det er godt for holdbarheden. Til gengæld vil en meget tynd t-shirt ikke holde forfærdeligt længe, men til gengæld vil den være meget komfortabel. Du skal også være opmærksom på faktorer som gennemsigtighed, når t-shirten bliver rigtig tynd. De fleste t-shirts finder dog en god mellemvej mellem disse ekstremer.

Det var alt i vores guide for denne gang. Værsågod, og held og lykke med at finde en rette t-shirt til dig.

Vis du vil læse lidt om bambus sokker som vi kan anbefale så kommer der et link her https://godesokker.dk/er-bambus-sokker-varme/